SABnzbd handleiding

Op zoek naar een SABnzbd handleiding? Dan zit je hier goed. Usenet is voor velen een ideale manier om bestanden te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan films en muziek.

Om de mediabestanden te kunnen downloaden uit nieuwsgroepen is het nodig om de nieuwsserver gegevens in stellen in het downloadprogramma. Dit is heel goed te doen voor de zogenaamde newsreaders.

Grabit en NZBget zijn voorbeelden van goede newsreaders. Echter is SABnzbd toch wel de beste en meest uitgebreide newsreader die er te vinden is. In dit artikel gaan we dieper in op het programma SABnzbd.

SABnzbd is open source software

Als je voor open source software kiest dan is SABnzbd is een uitstekende optie. Met deze open source software kun je niet alleen heel eenvoudig en zorgeloos aan de slag, maar je kunt ook gebruik maken van de meest uiteenlopende mogelijkheden.

Deze opties hebben andere software vaak niet. Je kunt het installatiebestand van SABnzbd downloaden voor Linux, OS X en voor Windows.

Starten met SABnzbd

Als je SABnzbd hebt gedownload dan is het nodig om de installatieprocedure door te nemen. Wanneer je dit hebt gedaan, dan wordt het programma in de browser geopend.

Vervolgens stel je de taal in op Nederlands en kun je doorgaan met de Start Wizard. Alle nieuwsserver gegevens die je hebt ontvangen moeten hier vervolgens worden ingevuld.

Hierbij valt te denken aan de verbindingen, het poortnummer, de servernaam, een gebruikersnaam en natuurlijk een wachtwoord. Heb je nog geen payserver? Dan kunnen wij het Nederlandse Eweka sterk aanraden.

Je downloads afschermen

Vind je het vervelend om te weten dat anderen kunnen zien wat jij wel en niet download? Dat is niet vreemd. Het is toch een beetje privé, al heeft niet iedereen er moeite mee.

Als jij het vervelend vindt dat iedereen kan zien welke bestanden jij downloadt, dan kun je via de versleutelde verbinding downloaden. Het is wel belangrijk dat dit protocol door de betreffende nieuwsserver wordt ondersteund.

Om te downloaden via deze versleutelde verbinding is het belangrijk om een compatibel poortnummer in te vullen en de SSL aan te vinken.

De SABnzbd verbinding checken

Wanneer je alles hebt doorlopen, dan kun je gebruik maken van de Test Server om de verbinding te checken. Als alles in orde is, dan kun je de laatste stappen gemakkelijk doorlopen in de Wizard.

Alle instellingen staan namelijk al goed, dus je hoeft geen wijzigingen meer door te voeren en kun je voortdurend op ‘volgende’ klikken om het af te ronden.

Het instellen van een opslaglocatie voor je downloads

Heb je het downloadprogramma SABnzbd geïnstalleerd voor Usenet? Dan heb je waarschijnlijk de hele Start Wizard doorlopen en kun je verder met Usenet.

Na het doorlopen en voltooien van de Wizard van SABnzbd is het downloadprogramma direct goed ingesteld om de Usenet downloads eenvoudig binnen te gaan halen. Het is hiervoor wel makkelijk om zelf even een map in te stellen.

Bij verreweg de meeste programma’s is het zo dat er al een standaard map is ingesteld waarin de gedownloade bestanden worden geplaatst. Als je even niet oplet, dan heb je een bestand binnengehaald maar heb je geen idee in welke map je het terug kunt vinden.

Vaak is het namelijk zo dat de bestanden terechtkomen in een map die je eigenlijk zelf niet gebruikt. De map ligt niet voor de hand en het kan behoorlijk lastig zijn om deze dan terug te vinden. Dit kan natuurlijk makkelijker.

Zelf de SABnzbd opslaglocatie instellen

Iedereen heeft zijn eigen werkwijze met de computer of andere devices. Dat betekent ook dat iedereen eigenlijk een eigen mappen voorkeur heeft.

Het is daarom goed om te weten dat je de opslaglocatie voor bestanden die je hebt gedownload van Usenet zelf ook kunt instellen. Zodat weet je precies in welke map je de Usenet downloads terug kunt vinden.

Je gaat hiervoor naar: Instellen -> Mappen. Vervolgens kun je een keuze maken bij ‘Map’. Deze stel je voor de verwerkte downloads in op ‘Browse’.

Je kunt nu op de puntjes klikken en door de schijf bladeren om de gewenste bestands locatie te selecteren. Vergeet niet om de keuze te bevestigen door op ‘OK’ te klikken.

Opslag voor tijdelijke downloads

Op dezelfde wijze is het ook mogelijk om tijdelijke downloads op te slaan op een locatie naar keuze. Zo weet je altijd precies waar de tijdelijke downloads terecht komen. Je kunt alle wijzigingen die je in het programma hebt gemaakt vinden in het menu ‘Opslaan’.

Teveel gedoe? Kies dan voor spotnet!

Sommige mensen willen het downloaden simpel en overzichtelijk houden. Als jij SABnzbd teveel toeters en bellen vindt hebben, probeer dan Spotnet eens. Met spotnet kan namelijk iedereen in een handomdraai downloaden!

UsenetBucket