Gratis nieuwsserver van internetprovider

Vroeger was het zeer gebruikelijk om de nieuwsserver te gebruikten van je internetprovider. Internetproviders KPN, Ziggo, XS4ALL, Telfort, Cayway en andere internetproviders boden allemaal een gratis nieuwsserver aan.

Tegenwoordig zijn er geen internetproviders die een gratis nieuwsserver aanbieden. In dit artikel lichten wij toe hoe dat zo is gekomen.

Gratis nieuwsserver van KPN en Ziggo

Zowel KPN als Ziggo hadden vroeger een uitstekende gratis nieuwsserver. In de tijd dat Ziggo nog Casema heette, beschikte het bedrijf over een fantastische nieuwsserver.

Het was voor klanten van Casema helemaal niet nodig om een payserver te nemen. Ook KPN gaf klanten toegang tot een redelijk goede nieuwsserver. Maar helaas is dat verleden tijd.

Toen internetproviders nog een nieuwsserver aanboden werd Usenet heel anders gebruikt. Ten eerste waren er geen Blu-ray films die mensen downloadden. Men downloadde hooguit een DIVX film van nog geen gigabyte, wat MP3’s en e-books.

Het was qua bandbreedte en opslag goed te doen voor de providers. Maar doordat mensen steeds meer en steeds grotere bestanden gingen downloaden, ontstond er een probleem. Een internetprovider had veel meer opslagruimte nodig om een goede nieuwsserver te kunnen aanbieden.

En de internetverbindingen werden sneller. Mensen gingen massaal grote bestanden downloaden. Om een redelijke nieuwsserver aan te kunnen bieden had een internetprovider zoals KPN of Ziggo complete serverparken nodig met zeer snelle verbindingen. Het was voor internetproviders niet meer rendabel om een goede nieuwsserver aan te bieden. Hier stopten ze dan ook mee.

Maar er was nog een andere reden. Veruit de meeste bestanden die via Usenet worden gedownload bevatten een copyright. En dat vormde ook een probleem. Stichting Brein en soortgelijke organisaties klopten aan bij internetproviders omdat ze met een copyright beschermd materiaal op hun servers hadden staan. Tevens stonden zij toe dat klanten dat downloadden.

Het was dus ook juridisch een probleem. En dat is de reden waarom er tegenwoordig geen internetproviders meer te vinden zijn die een goede nieuwsserver aanbieden. Wil je een goede nieuwsserver? Dan zal je er helaas voor moeten betalen!

Probeer de Eweka nieuwsserver

Tegenwoordig is het helaas noodzakelijk om te betalen voor een nieuwsserver. Usenet providers, zoals Eweka, zijn gespecialiseerd in het aanbieden van snelle payservers. Bij een Usenet provider met een eigen backbone, zoals Eweka, is het vaak niet nodig om te betalen.

Ze bieden namelijk een gratis nieuwsserver proefperiode aan. Ook wel een trial genoemd. Zo kun je bij Eweka een week lang gratis gebruikmaken van een snelle payserver. Na die week kun je ervoor kiezen om een abonnement af te sluiten. Dit is uiteraard niet verplicht.

Naast Eweka zijn er enkele andere uitstekende Usenet providers die je eerst gratis kunt testen voordat je een abonnement afsluit. Bij Usenetbucket kun je bijvoorbeeld een week lang 20 GB downloaden.

Usenet.nl biedt een gratis payserver trial aan voor de duur van twee weken. Bij Pure Usenet kun je een week onbeperkt downloaden om daarna eventueel te kiezen voor de betaalde variant.

Zo’n proefperiode is een uitstekende manier om te kijken of een Usenet provider een goede en snelle payserver aanbiedt die het geld absoluut waard is.

UsenetBucket