Astraweb

Astraweb is een Amerikaanse Usenet provider en biedt verschillende payserver pakketten aan. Ze hebben helaas geen trial. Het is daarom niet mogelijk om Astraweb gratis te testen.

Om die reden zullen wij in dit artikel onze kijk geven op Astraweb. Wellicht kun je op basis daarvan kiezen voor Astraweb of juist voor een andere Usenet provider.

Astraweb payserver abonnement

Deze Usenet provider heeft slechts één pakket. Je kunt er voor kiezen om per maand, kwartaal of per jaar te betalen. Wie een maandabonnement afsluit betaalt $15,-. Dat is best prijzig als je bedenkt dat er usenet providers zijn die een payserver en gratis VPS aanbieden voor nog geen € 10,-.

De prijs die je maandelijks betaalt voor een jaarabonnement is $ 8,-. Dit beschouwen wij als redelijk voor een goede payserver.

Alle pakketten zijn hetzelfde. Eigenlijk is er dus maar één pakket. Er wordt een ongelimiteerde downloadsnelheid beloofd, 50 verbindingen en een mogelijkheid tot het gebruik van SSL. Astraweb zegt tevens 3.000+ dagen retentie te hebben.

Helaas is ‘ongelimiteerd’ in dit geval wel degelijk gelimiteerd en behoorlijk variabel. Na verschillende tests haalden wij een downloadsnelheid van gemiddeld 70MB/seconde.

Wat opviel waren de drukke tijden. In het weekend downloaden mensen over het algemeen veel meer. Juist op de piekmomenten viel de downloadsnelheid terug onder de 45MB/seconde. Erg jammer!

De retentie van 3.000+ dagen is helaas ook niet correct. Wat met een payserver met een retentie van 1.500 dagen kon worden gedownload, lukte helaas niet met de Astraweb payserver.

Daarnaast komen enkele belangrijke nieuwsgroepen niet voor bij Astraweb, waardoor men geen toegang heeft tot de bestanden in die specifieke nieuwsgroepen. Ook een minpunt wat ons betreft.

Werking met Spotnet en andere programma’s

Astraweb werkt uitstekend met Spotnet en Spotweb wanneer je de gebrekkige retentie en matige downloadsnelheid niet meerekent.

Ook de betere newsreaders als SABnzbd, Grabit en NZBget werken goed met de payservers van deze Usenet provider.

Conclusie

Astraweb beweert een retentie te hebben van 3.000 dagen maar haalt deze niet. De downloadsnelheid valt tegen. En dan met name in het weekend als veel mensen tegelijkertijd aan het downloaden zijn.

Gezien het aanbod is Astraweb de prijs niet waard. Voor het maandelijkse bedrag dat deze Usenet provider vraagt, kun je een veel betere payserver krijgen. En dat is vaak inclusief VPN.

De prijs-kwaliteitverhouding is helaas niet goed te noemen. Wij raden je dan ook aan om even verder te kijken naar andere Usenet providers. Providers die wij aanbevelen zijn UsenetBucket en Eweka.

UsenetBucket