Spotlite handleiding

Het programma Spotlite heeft veel weg van Spotnet. Het programma staat daarom ook wel bekend als het zusje van Spotnet. Er is echter een groot verschil tussen Spotlite en Spotnet. Met het programma Spotlite kun je namelijk makkelijk zoeken in nieuwsgroepen, maar niet downloaden.

Met Spotlite kun je usenet nieuwsgroepen doorzoeken en een NZB bestand aanmaken. Daarna kun je het NZB bestand laden in je favoriete downloadprogramma, waarna de spot wordt gedownload.

Veel mensen vinden Spotnet te langzaam en kiezen daarom voor het programma Spotlite. Spotlite is namelijk een stuk sneller dan Spotnet. In dit artikel meer over het programma Spotlite.

Spotlite handleiding

In deze korte handleiding willen wij je laten zien hoe het programma werkt. Om te beginnen moet je Spotlite downloaden. Dat kun je hier doen. Na het downloaden kun je beginnen met installeren.

Het is handig om de installatie van het programma in het Nederlands te verrichten. De installatie is verder vrij simpel. Je dient gewoon de stappen van de installatie wizard te doorlopen.

Een nieuwsserver instellen in Spotlite

Om het programma te kunnen gebruiken heb je een nieuwsserver nodig. Als je nog geen nieuwsserver hebt, raden wij Eweka aan. Het voordeel van Eweka is dat je gedurende één week gratis gebruik mag maken van de nieuwsserver. Eventueel kun je daarna een abonnement afsluiten, maar dat is uiteraard niet verplicht.

Je hebt enkele gegevens van de nieuwsserver nodig om Spotlite aan de praat te krijgen. Na het inschrijven bij Eweka krijg je adres van de nieuwsserver. Bij Eweka ziet dat er meestal als volgt uit: ‘news.eweka.nl’.

Daarnaast moet je een gebruikersnaam invoeren. Deze ontvang je na inschrijving bij Eweka in je mailbox. Als laatste moet je een wachtwoord invoeren. Deze ontvang je ook per e-mail. Deze kun je eventueel ook aanpassen in het klantenpaneel van Eweka.

Wat ook belangrijk is, is dat als je anoniem wilt downloaden je een SSL nodig hebt. Je moet daarvoor ‘SSL encryptie’ aanvinken. Tevens moet je een poort invoeren als dit niet automatisch gebeurt. Bij Eweka kun je SSL poort 443 invullen.

Klik na bovenstaande stap OK. Vervolgens zal Spotlite beginnen met het ophalen van alle spots, headers en reacties van andere gebruikers.

Zoeken en downloaden

Als het programma alle spots, headers en reacties aan het ophalen is, kun je gerust een paar uur iets anders gaan doen. Het kan namelijk uren duren voordat het programma alle spots heeft opgehaald en de lijst compleet is.

Je ziet al vrij snel tijdens het updaten een lijst met spots staan. Als je op een van deze spots klikt, krijg je allerlei informatie te zien. Wil je de spot downloaden? Klik dan op download NZB.

Er wordt dan een NZB bestand gedownload. Dit bestand moet je openen met een newsreader, een download programma dat speciaal voor Usenet is gemaakt. Grabit en SABnzbd zijn de meest gebruikte gratis newsreaders.

Ook in deze programma’s dien je weer je payserver gegevens in te voeren. Klik op het NZB bestand dat je hebt gedownload via Spotlite. Je newsreader zal de spot nu gaan downloaden. Na een tijdje wachten is het bestand binnen en klaar voor gebruik.

Is er weinig te zien? Neem een goede nieuwsserver

Als je weinig spots ziet of regelmatig spots niet kunt downloaden dan ligt dat aan je nieuwsserver. Met een goede nieuwsserver kun je spots downloaden die wel 10 jaar geleden zijn geüpload.

Beschik je over een goede nieuwsserver? Dan kun je van alles downloaden. Zelfs hele oude bestanden. Maar als je gebruik maakt van een goedkope nieuwsserver dan heb je vaak beperkt toegang tot de bestanden. Je kunt niet veel vinden en de retentie is summier.

Wij raden daarom met name Eweka aan. Een uitstekende Nederlandse nieuwsserver provider. Probeer het gewoon eens een weekje gratis. Zonder verdere verplichtingen en zonder datalimiet! Na een week downloaden stopt de dienst. Vervolgens is het aan jou of je ermee verder gaat.

Alternatief voor Spotlite

Als je Spotlite niet prettig vindt werken, bijvoorbeeld omdat je ook gelijk met het programma wilt downloaden, kijk dan eens naar Spotnet. Dit programma stelt je in staat om te zoeken en te downloaden.

Je hebt met Spotnet dus geen apart download programma nodig. Wil je gewoon lekker snel zoeken in de webbrowser? Kijk dan eens naar Nzbserver. In principe werkt Nzbserver hetzelfde als Spotlite, je hoeft echter geen programma te downloaden en te installeren.

eweka