Binsearch heeft nadelen

Er zijn heel wat manieren om te downloaden uit nieuwsgroepen. In veel gevallen maakt men gebruik van een NZB zoekmachine. De meest gebruikte NZB zoekmachine is Binsearch. Naast Binsearch gebruiken ook veel mensen Nzbindex. Deze NZB zoekmachines werken echter hetzelfde.

Wat is Binsearch eigenlijk?

Voordat men gebruik maakte van Spotnet was het noodzakelijk om een NZB zoekmachine te gebruiken. Zoeken kon en kan nog steeds middels Spotweb en websites zoals Nzbserver.

Maar als er een NZB bestand moet worden gedownload, dan wordt er vrijwel altijd verwezen naar een NZB zoekmachine. In veel gevallen is dat Binsearch. Het kan echter ook een andere zoekmachine zoals Nzbindex zijn.

Via zo’n zoekmachine wordt dan een NZB bestand gedownload. Dat bestand is in staat om alle bestanden die bij een download horen op te halen. Als je bijvoorbeeld een film wilt downloaden dan download je eerst alleen een klein NZB bestand.

Door hierop te klikken worden de andere bestanden gedownload. Na het downloaden worden die bestanden uitgepakt en pas dan heb je de film op je harde schijf staan. Een NZB bestand is dus een handig klein bestandje dat andere bestanden ophaalt, waardoor je een compleet bestand kunt downloaden.

Zoeken en downloaden met een NZB zoekmachine

Het is mogelijk om direct met Binsearch of Nzbindex te zoeken naar een bestand. Je kunt dan het NZB bestand downloaden en openen met een newsreader. Een newsreader is een download programma speciaal voor nieuwsgroepen.

Veel mensen vinden dit echter geen prettige manier om te downloaden. Ze gebruiken liever Spotweb of een Spotweb website zoals Nzbserver.

Zo werkt het met Nzbserver

Als je een NZB bestand wilt downloaden via de website Nzbserver of een andere Spotweb website, gebeurt dat via Nzbindex of Binsearch. Bovenaan iedere spot zie je een verrekijker en ‘NZB’ staan. Als je op NZB klikt, dan wordt er direct een NZB bestand gedownload.

Klik je op de verrekijker, dan wordt Nzbindex of Binsearch geopend. Je ziet dan alle bestanden die bij de spot horen. Dit kan handig zijn als een bestand niet compleet is of een wachtwoord bevat. Dit is dan namelijk zichtbaar.

Door alle bestanden te selecteren en op ‘create NZB’ te klikken wordt er een NZB bestand aangemaakt. Zo kun je via een NZB zoekmachine dus ook een NZB bestand aanmaken. Om te downloaden open je het NZB bestand in een newsreader.

Het nadeel van Binsearch en Nzbindex

Tegenwoordig worden films en muziek vrijwel direct verwijderd uit de index van NZB zoekmachines. Als een instantie die copyrights beschermt een take down notice doet, worden de bestanden verwijderd door Binsearch en Nzbindex.

Dit betekent dat ze e.e.a. verwijderen uit de zoekmachines en ze niet langer te vinden zijn. Maar ze zijn er nog wel. Door direct een NZB bestand aan te maken met Nzbserver, Nzbfly of een andere Spotweb website kun je een dergelijke film dan vaak alsnog downloaden.

Ook met Spotnet is een bestand dat niet meer te vinden is met Nzbindex of Binsearch nog gewoon te downloaden. Dat komt omdat de spotter zelf een NZB bestand heeft geüpload bij het aanmelden van de spot / download.

Spotnet kan meer dan Binsearch

Binsearch is in staat om in vele nieuwsgroepen te zoeken en heeft een retentie van 1.100 dagen. Dat lijkt niet veel en dat is het ook niet. Een payserver zoals die van Eweka kan bestanden downloaden ouder dan 4.000 dagen. Je hebt dan in veel gevallen niets aan Binsearch.

Met Spotnet is het mogelijk om bestanden te downloaden die ouder zijn dan 9 jaar. Als je iets niet kunt vinden en downloaden via Binsearch, kan Spotnet dat mogelijk wel.

UsenetBucket