Sonarr en SABnzbd

Series downloaden uit nieuwsgroepen met Sonarr? Usenet is uitstekend voor het downloaden van films en series. Zeker als je een Amerikaanse serie volgt wil je de volgende aflevering natuurlijk zo snel mogelijk hebben.

Het is vervelend wanneer je steeds opnieuw moet kijken of de nieuwste episode al beschikbaar is. Dit kan gelukkig een stuk eenvoudiger! Namelijk door gebruik te maken van de service van Sonarr. Hieronder lees je meer over Sonarr.

Automatisch downloaden met Sonarr

Sonarr maakt het je een stuk gemakkelijker om altijd de nieuwste afleveringen te downloaden. Sonarr houdt namelijk voor je in de gaten wanneer de nieuwste episodes op Usenet worden geplaatst.

Vervolgens stuurt deze een seintje naar het downloadprogramma SABnzbd. Dit programma zorgt er weer voor dat de betreffende serie dan wel aflevering direct gedownload wordt.

Je hoeft op deze manier dus niet meer te zoeken en te downloaden. Dit is met een programma als Spotnet wel het geval.

Geen aflevering meer missen

Een groot voordeel van het gebruik van Sonarr is natuurlijk dat je geen enkele aflevering over het hoofd meer kan zien. Alles gaat vanzelf en je hebt er geen omkijken meer naar.

Het enige wat jij hoeft te doen is naar je opslaglocatie gaan en de aflevering te kijken. Meer hoeft het niet te zijn, en dat is natuurlijk ideaal als je gewoon makkelijk alle nieuwe afleveringen automatisch op je computer wilt laten zetten.

Deze zijn dan later gewoon direct beschikbaar om te kijken, zonder dat je eerst nog moet wachten tot het downloaden is voltooid.

Gebruikmaken van Sonarr

Als je interesse hebt in het gebruik van de service van Sonarr, dan kan je naar de website van Sonarr gaan. Hier kun je een download link voor het programma vinden. Je hebt de keuze uit de versies voor Lunux, OS X en Windows.

Als je hierin je keuze hebt gemaakt, dan kun je het programma downloaden en de installatiewizard doorlopen. Neem deze goed door en bevestig aan het einde met ‘OK’. Vervolgens start het programma vanzelf op en kun je ermee aan de slag.

Voordat je aan de slag gaat met Sonarr is het wel goed om even na te denken over de mogelijke gevolgen en wat je daarmee kunt of wilt doen. Het is namelijk zo dat verreweg de meeste series die verschijnen in nieuwsgroepen niet vrij zijn.

Dat wilt zeggen dat er een auteursrechtelijke bescherming op zit en dat je het eigenlijk niet zomaar mag downloaden. Het kan dus wel, maar het mag niet. Het is tegen de wet en daarom moeten we er bijzeggen dat het gebruik van het programma Sonarr toch wel wat omstreden is.

Hoe werkt dit programma voor het downloaden van series?

Sonarr is het programma dat je kunt inzetten om nieuwe afleveringen van je favoriete serie direct te laten downloaden vanaf het moment dat deze beschikbaar is.

Sonarr is gemakkelijk in gebruik, maar je moet natuurlijk wel even weten hoe het werkt. Je moet eerst de juiste versie van Sonarr downloaden, ofwel de versie voor Linux, OS X of voor Windows.

Omdat de meeste mensen de versie voor Windows downloaden zullen we de omschrijving van de werking van Sonarr ook op basis hiervan uitleggen.

Starten met Sonarr

Als je Sonarr hebt gedownload en de installatiewizard hebt doorlopen, dan start het programma vanzelf. Het is dan de bedoeling dat je eerst aangeeft welke serie je graag automatisch gedownload wilt hebben.

Om dit aan te geven ga je naar ‘Add Series’. Hier kun je ingeven om welke serie het gaat. In de meeste gevallen zijn steekwoorden al voldoende om de desbetreffende serie te vinden. Je kunt de juiste serie opzoeken in de suggesties die je worden gegeven.

Je kunt tevens aangeven op welke locatie de bestanden moeten worden opgeslagen. Dit doe je door te klikken op ‘select path’ of door te klikken op ‘add a different path’. Hiervoor kun je op het blauwe pictogram op je scherm klikken, waarna de bestandsbrowser wordt geopend. Met het vinkje en met OK wordt je keuze eenvoudig bevestigd.

Wat moet er worden gedownload?

In Sonarr kun je naar ‘monitor’ gaan om in te stellen wat er wel en niet gedownload moet worden van de betreffende serie. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je alle beschikbare afleveringen wilt downloaden door ‘All’ aan te klikken.

Wil je enkel de afleveringen laten downloaden die nog moeten komen? Dan kun je ‘Future’ selecteren. Je kunt ook eisen stellen op het gebied van kwaliteit. Dit doe je bij ‘Profile’. Hier kan je ook weer ‘Any’ aangeven.

In dit geval wordt er een aflevering gedownload zonder dat er aan de resolutie voorwaarden worden gesteld. Hiermee is de kans dat de aflevering op de kortst mogelijke termijn te downloaden is natuurlijk wel het grootst. Je kunt echter ook aangeven wat je minimale resolutie eisen zijn, bijvoorbeeld tussen de 720p en de 1080p.

Heb je alle instellingen bekeken en waar nodig gewijzigd? Dan kun je klikken op het groene plusje om de titel aan deze instellingen toe te voegen. Vervolgens kun je altijd de actuele status van de downloads bekijken bij ‘Series’.

Sonarr en SABnzbd koppelen

Usenet biedt kwalitatief hoogwaardige bestanden, waaronder films, series, muziek en complete albums. Om goed gebruik te maken van alle services en mogelijkheden van Usenet is het noodzakelijk om een aantal extra programma’s te gebruiken.

Downloadprogramma SABnzbd is echt een must. Ook Sonarr maakt het allemaal net even makkelijker en sneller. Het mooie is dat je Sonarr en SABnzbd kunt koppelen.

Het koppelen is vrij eenvoudig. Je gaat eerst naar ‘Settings’ in Sonarr en vervolgens naar ‘Download Cliënt’. Hier kun je het plusteken aanklikken om SABnzbd toe te voegen. Vervolgens vul je een logische naam in en vul de unieke SABnzbd code in bij de API Key.

Deze code kun je vinden door in SABnzbd te navigeren naar ‘Instellen’ en vervolgens naar ‘Algemeen’. Heb je voor SABnzbd een gebruikersnaam ingesteld en een bijhorend paswoord? Dan vul je deze ook in en kun je het geheel bevestigen door op ‘Save’ te klikken.

NZB zoekmachine activeren in Sonarr

Met het leggen van een verbinding tussen SABnzbd en Sonarr ben je er nog niet helemaal. De volgende stap is het activeren van de NZB zoekmachine van Usenet in Sonarr. Hiervoor ga je naar ‘Settings’ -> ‘Indexers’.

Wanneer je uitsluitend afleveringen wilt downloaden die nog moeten verschijnen (Future), dan is het goed om te kiezen voor een activatie van Womble’s.

Wil je Sonarr ook inzetten om inmiddels al verschenen afleveringen te downloaden? Dan heb je een zoekmachine van Usenet nodig die Newznab ondersteunt. Om deze NZB zoekmachine vervolgens op te nemen in Sonarr moet de API-sleutel van de betreffende zoekmachine in Sonarr geplakt worden.

De NZB zoekmachine Binsearch behoort tot de beste mogelijkheden!

Waarom Sonarr gebruiken?

Sonarr is een programma dat nieuwe afleveringen van series in nieuwsgroepen kan detecteren. Wanneer je Sonarr gebruikt, dan kun je instellen dat deze voor jouw favoriete serie een seintje naar SABnzbd stuurt wanneer er een nieuwe aflevering beschikbaar is.

Vervolgens zorgt downloadprogramma SABnzbd ervoor dat de data van Usenet wordt afgehaald, automatisch wordt gedownload en op de gewenste opslaglocatie terecht komt. Ideaal natuurlijk, maar hiervoor is het wel nodig om SABnzbd te koppelen aan Sonarr.

UsenetBucket